Sistema de creació de documents interconnectats a Internet per mitjà de la col·laboració d'un grup de persones que poden afegir noves pàgines o editar les existents. Wiki wiki és una paraula d'origen hawaià que significa "ràpid" i fa referència a la facilitat de creació de documents per mitjà d'aquest sistema.
Heu de tenir en compte que el wiki és una eina pensada per editar en línia, és a dir, heu de desterrar del tot la pràctica d'escriure al processador de textos del vostre ordinador. El wiki us evita els maldecaps d'haver de
Escriure en un wiki, com qualsevol acte d'escriptura, demana un requisit previ indispensable: haver pensat l'estructura dels continguts. Pel que fa a la redacció de cursos, des de l'Escola us facilitarem l'estructura ja feta d'acord amb la planificació realitzada prèviament dels materials. Aquesta estructura es tradueix principalment en:
És molt important que els textos tinguin els encapçalaments corresponents (H1, H2, H3…) segons la seva jerarquia dins de l'estructura. Per què? Doncs perquè és a partir d'aquest marcatge que, posteriorment, es fa possible l'exportació dels continguts a diferents formats (text, pàgina web, llibre electrònic…): són la pista que deixeu perquè els programes de conversió captin l'organització deguda del text. A més, són els que faran aparèixer, un cop desada la pàgina, una utilíssima taula de continguts amb hiperenllaços a la part superior dreta del text que aneu escrivint.
Escriviu en pàgines.
En el quadre o finestra d'edició és on escriviu i modifiqueu el text, on utilitzeu els recursos de format del text que proporciona el wiki i on inseriu les imatges i els enllaços. Funciona com qualsevol altre editor de textos: escriviu, apliqueu format i inseriu.
Per aplicar un format a un mot o un grup de mots els heu de seleccionar amb el ratolí i a continuació clicar la icona corresponent de la part superior del quadre. Observeu que quan ho feu us apareix una codificació específica per a cada recurs estilístic, el mateix codi per davant i per darrere del mot o grup de mots que heu marcat. Per exemple: doble asterisc per a la negreta, doble barra inclinada per a la cursiva, etc. Quan deseu, aquests codis es traduiran i el mot o mots apareixeran en el format que hagueu triat.
Perquè els codis funcionin, és a dir, es tradueixin correctament cap a la pàgina, han d'aparèixer per davant i per darrere del mot o seqüència de mots amb format. Per aquest motiu, si voleu eliminar o modificar algun dels formats, heu d'actuar damunt de la codificació respectant la sintaxi, si no el wiki interpretarà els asteriscos, les barres inclinades, etc., com a caràcters i no com a codis.
Com dèiem anteriorment, en un wiki és molt important l'estructura. Per tant comenceu per posar títol a la pàgina amb l'encapçalament 1 (icona H1). Per fer-ho:
Veureu que la codificació per als títols són els =.
Després, procediu de manera anàloga amb les subseccions, ara, però, escollint la icona H2, i encara amb les seccions de les subseccions (H3 i així successivament). Cada vegada us apareixeran menys signes =.
Quan hàgiu acabat de completar l'estructura de la pàgina, feu clic al botó 'Desa' a sota del quadre d'edició i, tot seguit, veureu el resultat: els encapçalaments apareixen en diferent cos de lletra segons la jerarquia i s'ha generat automàticament a la dreta un índex de continguts convenientment enllaçats.
Teniu un ampli repertori de recursos per donar format als vostres continguts. En aquest apartat us en fem només quatre pinzellades però també podeu consultar la sintaxi wiki, a la qual podeu accedir des de l'enllaç de la part superior del quadre d'edició.
Les icones són prou útils i heu de procedir tal com hem explicat anteriorment: editar el text, seleccionar els mots i fer clic a la icona corresponent. Us apareixeran signes com ara asteriscos, guions baixos, guions normals, etc., que són els codis propis de la sintaxi wiki.
Per saber què fa cada icona, només heu de passar-hi el ratolí pel damunt i us apareixerà una etiqueta que us indica la utilitat i també els caràcters que heu de prémer al teclat si voleu activar la funció sense recórrer a la icona.
A tall d'exemple, a continuació teniu una breu explicació de les principals funcions d'edició a què donen accés les icones:
La icona B serveix per posar un text en negreta. La I, per posar-lo en cursiva. La U per fer un subratllat.
Si voleu introduir pics en una enumeració, heu de fer clic a la icona corresponent per a cada element de la llista. No us apareixerà cap imatge especial mentre estigueu editant: només un asterisc, però, quan hàgiu desat, veureu que us surten uns pics rodons: aquest és el disseny wiki per a les llistes. Heu de seguir els mateixos consells si opteu per introduir una llista numerada. Aleshores, mentre estigueu editant, no us apareixeran números, sinó guionets. Quan hàgiu desat, ja veureu que us surten els números.
Si voleu fer una sagnia, heu d'anar deixant espais en blanc amb l'espaiador del teclat en múltiples de dos.
Arribats a aquest punt és important que sapigueu que la distribució de línies i paràgrafs funciona una mica diferent dels processadors de textos. Per a fer un nou paràgraf, heu de fer dues vegades retorn. Si només ho feu una vegada, el text continuarà al mateix paràgraf. Si voleu forçar una nova línia, haureu de picar la doble contrabarra (\\) i deixar un espai en blanc abans del text que vulgueu desplaçar a la línia de sota.
Les icones també us permeten establir enllaços externs (cap a Internet) i interns (dins del wiki de l'EAPC) seguint un procediment similar al dels recursos d'edició.
A la sintaxi trobareu una descripció detallada de la manera de fer enllaços. Aquest és l'enllaç intern cap a l'apartat corresponent on s'explica. Aquest mateix enllaç inserit com un enllaç extern té aquest aspecte.
Els enllaços interns s'utilitzen per fer navegables les pàgines i seccions dels documents enllaçant entre unitats, apartats, subapartats, etc. Però d'aquesta tasca, en principi, se n'ocupa l'EAPC.
Quan us interessi il·lustrar els continguts que esteu creant amb imatges, heu de tenir algunes prevencions, principalment si vosaltres no sou els autors de les imatges.
Podeu buscar imatges en els webs i bancs d'imatges que ofereixen recursos gratuïts. Fixeu-vos en quina llicència té la imatge que voleu inserir i utilitzeu-la i citeu-la segons el que indiqui l'autor.
I tant! Per això disposeu de les quatre opcions de Notes. La mecànica d'ús és igual que en els altres recursos de format. Aquestes són les icones que podeu seleccionar:
A continuació us indiquem quin significat té cadascuna de les notes, tot i que el més important és que les utilitzeu de manera coherent al llarg de tot el document.
Per destacar idees o frases essencials o importants que interessa que els alumnes recordin.
Per destacar idees o frases essencials o importants que interessa que els alumnes tinguin presents a l'hora d'assimilar els continguts.
Per destacar les idees o frases que són suggeriments per als alumnes i els acompanyen en el seu aprenentatge.
Per marcar les idees o frases que constitueixen un avís per als alumnes.
Sí, a condició que utilitzeu el navegador Firefox que, a banda de ser gratuït, ofereix un munt de prestacions de qualitat superior a la d'altres navegadors.
Quan editeu en línia, de ben segur que enyorareu el corrector ortogràfic. Doncs bé, us recomanem que (si és que no ho heu fet ja) us passeu al navegador Firefox. Un cop el tingueu instal·lat al vostre ordinador (ha de ser a partir de la versió 2.0), el pas següent serà fer la recerca i descàrrega del diccionari català, l’eina que us marcarà tots els errors ortogràfics que aneu cometent en redactar.
Com? Seguiu aquests passos:
Si esteu fent servir l'editor amb marcatge acolorit llavors no us funcionarà la correcció ortogràfica. Per aconseguir que funcioni només heu de desactivar temporalment l'editor, fent servir el botó de configuració que hi ha a la part inferior dreta de l'editor, i activar allà l'editor natiu del Dokuwiki, un cop revisat el text podeu tornar fàcilment a l'editor amb el marcatge acolorit, fent servir de nou el botó de configuració.