Taula de continguts

← 1. Context i elements | 3. Comunicació i fòrums →

2. Abans de començar

2.1 Aspectes generals

Els tutors novells podeu fer un cop d'ull als continguts del Taller de familiarització amb l'entorn virtual (TFE) que fan els alumnes durant la setmana prèvia a la docència, ja que la majoria del que s'hi explica són funcionalitats bàsiques a disposició de tots els usuaris.



↑ Índex del tema

Un cop accediu al curs que heu de tutoritzar, veureu que els cursos estan organitzats en les següents grans àrees:

  1. El menú general de l'Aula Virtual i el fil d'Ariadna.
  2. El menú desplegable esquerre (índex del curs).
  3. L'àrea central, on es mostrarà el contingut i les activitats del curs.
  4. Dins d'aquesta àrea també hi trobem les pestanyes de configuració i d'informació del curs.
  5. Blocs complementaris del menú lateral dret (calaix de blocs). Aquests blocs, així com el seu nombre i característiques, depenen de qui hagi dissenyat el curs. Pot, fins i tot, no haver-n'hi cap.

2.2.1 El menú general de l'Aula Virtual i el fil d'Ariadna

  1. A la part superior de totes les pantalles de l'Aula Virtual es troba el menú general de l'Aula Virtual, que ens permet anar a certs apartats de l'Aula Virtual des de qualsevol banda, com per exemple, al llistat d'"Els meus cursos", on trobareu els cursos on esteu inscrits.
  2. Si navegueu per dins d'un curs, a sota del menú general trobareu, a més a més, el fil d'Ariadna, que serveix per situar-vos a dins d'un curs i navegar entre els seus elements de manera fàcil. El fil d'Ariadna ens indica en quin punt d'un curs sou. Si, per exemple, esteu visualitzant l'enunciat d'una activitat, al fil d'Ariadna podeu veure a quin curs i a quina unitat o mòdul del curs pertany aquella activitat concreta. A més, clicant a sobre de qualsevol dels elements del fil, anireu directament a aquella pantalla, com per exemple, la pantalla d'inici del curs, o la d'inici d'una unitat o mòdul concret.

A tots els cursos, a l'esquerra, se situa el menú desplegable, el qual es pot amagar o mostrar a criteri de cada usuari només clicant sobre la icona de les tres ratlles horitzontals de la part superior esquerra de la pantalla.

Aquest menú conté l'índex del curs i és l'eina principal de navegació del curs. Presenta les parts de què es compon (unitats, mòduls o blocs) i els elements que l'integren (continguts, fòrums, activitats, etc.). Cadascuna de les parts es pot replegar i expandir fent clic al cap de fletxa, que es mostra acarat a la dreta, si està retret, i cap avall, si està expandit.

Així mateix, s'hi mostra un cadenat al costat dels enllaços en cas que el curs tingui restriccions d'accés entre blocs i/o activitats.

Els recursos o activitats que tinguin una compleció de l'activitat configurada ho indicaran mitjançant la icona del cercle. D'aquesta manera es facilita als participants que visualitzin de forma àgil quines activitats tenen finalitzades, sempre que s'hagi configurat correctament.

2.2.3 Àrea central

A l'àrea o espai central es troben els materials, recursos i activitats del curs i està dividit en dues parts diferents.

A la part superior d'aquest espai hi ha la informació que serà necessària durant tot el curs (pla docent, continguts de consulta…) i també els espais de comunicació: el Tauler de professorat, el Fòrum de presentacions, l'Espai d'acompanyament de l'Aula Virtual; i altres fòrums ocults a l'alumnat i restringits només al professorat com són el Punt del trobada del professorat i l'Espai de millores del curs.

El elements que es mostren de color gris estan ocults a l'alumnat. Generalment us trobareu d'aquesta manera espais o elements importants per a la comunicació amb altres docents o amb la coordinació del curs, com el Punt de trobada pel professorat o l'Espai de millores del curs. Però també us podeu trobar altres elements en aquest estat que no interessa que els alumnes vegin.
També podreu trobar elements amb restriccions d'accés per grup o data, que només seran visibles per a l'alumnat quan s'aixequin les restriccions.

A la part inferior d'aquest espai es mostra la part activa del curs, els mòduls, temes, unitats o bloc en què es divideix. Aquest espai és dinàmic i anirà canviant a mesura que avanci el curs. Com a tutors podreu tenir accés a tot, però veureu que apareixen restriccions d'accés per data o altres paràmetres que marquen el ritme del curs a l'alumnat.

Per tal de navegar per les diferents parts del curs, es pot fer de les següents maneres:

Cal tenir en compte que els tutors sempre podreu veure totes les parts i elements del curs, encara que estiguin ocults; en canvi, l'alumnat només podrà veure les parts que estiguin visibles en cada moment.

2.2.4 Pestanyes de configuració i d'informació del curs

Dins d'aquesta àrea també hi trobem les pestanyes de configuració i d'informació del curs.

2.2.5 Blocs complementaris del menú lateral dret (calaix de blocs)

En aquest espai hi podeu trobar diferents blocs com, per exemple, informació sobre el funcionament de l'Aula Virtual o el Calendari. El contingut d'aquest menú pot anar variant depenent del curs.


↑ Índex del tema


← 1. Context i elements | 3. Comunicació i fòrums →